Lelkek könyvtára értékelés +Vándorsólyom kisasszony filmelőzetes


Cím: Lelkek könyvtára
Szerző: Ransom Riggs
Kiadó: Kossuth,2016
Fülszöveg: A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben kezdődött és az Üresek városában folytatódott kaland izgalmas véget ér a Lelkek könyvtárában. 
A történet elején a tizenhat éves Jacob felismeri nagy erejű, új képességét, és kisvártatva alámerül a történelembe, hogy kimentse különleges társait egy szigorúan őrzött erődből. Jacobot az útján elkíséri Emma Bloom, a lángoló ujjú lány, és Addison MacHenry, az elveszett gyerekeket kiszimatoló kutya. A mai Londonból a Devil's Acre, az Ördög Hektárjának, a Viktória-korabeli Anglia legszörnyűbb nyomornegyedének labirintusszerű sikátoraiba utaznak. Ezen a helyen dől el örökre a világ összes különleges gyermekének sorsa. 
Ahogyan az előző két kötet, a Lelkek könyvtára is a fantázia és a még sosem publikált régi fényképek elegyítésével nyújt egyedülálló olvasmányélményt.



Értékelés: 5/5
Az utóbbi időben olvasok könyvek közül az egyik legnagyobb kedvencem ért ma sajnos véget. Örülök is neki meg nem is. Végre megtudtunk mindent amit szerettünk volna, de sajnos nem folytatódik tovább Emma és Jacob története. Ami vigasztal: szeptemberben érkezik az első rész a moziban. És könyv nélkül sem maradunk ha minden igaz az író ki fogja adni a különlegesek történeteit is méghozzá szeptemberben ezt is. 10 mesét fog majd tartalmazni, amelyek illusztrálva lesznek. A borító itt is teljesen meggyőzött és remélem a magyar kiadásra sem kell majd sokat várni :) 
  A befejező rész nem kevés izgalmat tartogatott, szinte le se tudtam tenni, folyton pörögtek az események. Izgalmas harc zajlott a különlegesek illetve az üresrémek + a lidércek között. 
A történet ott folytatódott ahol az Üresek városa véget ért.  Addison a segítségükre siet a metrónál és innen el is indulnak az izgalmak, új hurkok, új helyszínek, új szereplők. Szinte egy perc pihenőjük nincs folyamatosan veszély fenyegeti őket, mindenhol üresrémek, lidércek, senkiben sem lehet megbízni. Akiről azt hisszük rossz az a jó a jó meg a rossz. Szóval tényleg izgalmakkal van tele. Egy Londoni időhurokban zajlik a legtöbb esemény aminek a neve Devil's Acre. Itt ismerjük meg Sharont is. Akit az elején én eléggé nem bírtam és azt hittem bajt fog okozni, de szerencsére tévedtem és amikor a szükség hozta nagyon segítőkész volt. Jacob is megismerkedik különleges képességével, lesz egy saját üresréme aki hozzá kapcsolódott. Ő is olyan lesz mint a nagyapja. Közben lassan megtudjuk mi lett Vándorsólyommal és az elrabolt különleges gyermekekkel. A címben szereplő Lelkek könyvtáráról is megtudjuk mi ez,hisz az első két könyvben egy szó sem volt róla. Nagy szerepe lesz a történet közepén és itt sem lehetünk nyugodtak. Sok új karaktert ismerhetünk meg mint pl. Alma testvéreit, vagy Sharont, illetve azokat akik különlegeseket árulnak... de a régi szereplők is felbukkannak.
  Ismét voltak érdekes képek (bár kevesebb a különleges kép mint az első két könyvben) amik köré épült a történet. De hiába fejeződött be szerintem még mindig van pár elvarratlan szál a történetben, kis apróságok, amikre azért jó lenne majd választ kapni.(pl. Fionával kapcsolatban) De ezen kívül minden oldalát szerettem a borító ismét csodálatos volt. Tetszett,hogy Jacob érettebb lett, a gyerekek sokkal magabiztosabbak, a  helyszínek veszélyesebbek. 
Arról is szeretnék pár szót írni mennyire nagyszerűen mutatja be az író a helyszíneket, teljesen eltudtam képzelni az Ördög földjét az ott élőket, a házakat. De nem csak a helyszíneket a cselekmények lezajlását is, még az utolsó oldalakon is akadt egy kis izgalom. Összességében én imádtam a történetet, hatalmas kedvencem lett, és bárkinek szívesen ajánlom. Ismét egy tökéletes könyv született :) 

Kedvenc idézetek: 
– Mindnyájunk életének van lejárati határideje – mondta aztán. – A maga helyében nem sietnék annyira megtudni a magamét.

Körülvett minket a csend, s én rájöttem,hogy ez a két legszebb szó. 
Van időnk.
Micsoda gyönyörű nap: úton a pokolba!

Úgy tűnt, Emma néha hosszas beszélgetéseket folytat velem a fejében – amelyeknek nem vagyok tanúja –, majd megharagszik és értetlenkedik, amikor végül beavat. Olyan gyorsan járt az agya, hogy sokszor megelőzte önmagát is.




És a film: 


2016. szeptemberében érkezik Tim Burton rendezésében. A szereposztásban olyan neveket fedezhetünk fel mint : Eva Green, Ella Purnell, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Kim Dickens, Ella Wahlestedt, Allison Janney, Judi Dench,  Chris O’Dowd, Rupert Everett, Terence Stamp, Lauren McCrostie, Raffiella Chapman, Milo Parker, Pixie Davies,

Már az előzetesből kiderül pár dolog ami eltér majd a könyvhöz képest, de remélem túl nagy vonalakban nem szakadunk el a tökéletes alaptörténettől. Emma és Olive képességei felcserélődnek amit azért kicsit sajnálok, de a filmet  kíváncsian várom már.

És az előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=UxzQ7PjNhNo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Musso - Ott leszel ?

Lisa De Jong-When it rains/Amikor esik...

Netflix és a könyvek : 2. rész