Jennifer Niven-Veled minden hely ragyogó értékelés


Cím: Veled minden hely ragyogó

Szerző: Jennifer Niven
Kiadó: Maxim,2015
Fülszöveg: Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.



Értékelésem: 5/5*

Nehéz egy ilyen könyv után összeszedni a gondolataimat és normális értékelést írni. Amennyit nevettem egy-egy résznél kb. annyit is sírtam. A történet egy nehéz témát ölel fel ez pedig az öngyilkosság, a szülők figyelmetlensége + azt is,hogy a gyerekek manapság nehezen kommunikálnak a szüleikkel, vagy nem mernek semmit mondani. A két főszereplő Finch és Violet megismerkedését, és utazását mutatja be a történet. Tetszett a váltott nézőpont.
Finch: Meg is értem és haragszom is rá,örülök,hogy megmentette Violettet,de a szülei hihetetlen,hogy nem vettek észre semmit, és ahogy viselkedtek, az apja egyenesen felháborító, az anyja meg azt sem veszi észre,hogy hol a gyerek, mit csinál a szobájában meglepődik,hogy átfestette. Finch egy nagyon okos srác, nagyon jó gondolatai vannak, tudja magáról,hogy valami baja van, hogy nem tud aludni, nem is akar,hogy számára ez az élet nem jó, hogy még az a Finch sem aki épp ott van, hanem próbál változni máshogy kinézni viselkedni. Szinte mindent megtesz. De a döntésével akkor sem értek egyet. Tudom,hogy nehéz volt neki, de Violet miatt nem lett volna szabad, szerintem változhatott volna annyit az élete,de ez az ő döntése. Szeretünk Finch.
Violet : Szintén megvannak a saját gondjai, elvesztette testvérét és saját magát hibáztatja. Finch segít neki, összebarátkoznak, és egy közös iskolai projekt által sok időt töltenek együtt. Így indul a kapcsolatuk. Visszasegíti az életbe Violettet, újra kocsiba mer ülni, ki mer lépni a saját világából és ezt csak egy embernek köszönheti aki mert neki segíteni ez pedig Finch.
Gyönyörű mondatok hangzanak el benne, szívszorító,szomorú a történet de sok vidám pillanattal párosulva, nem egy könnyű olvasmány, de csodálatosan van megírva. Egyik kedvenc részem az volt, amikor a gardróbban voltak, és post-it lapokra írtak jó és rossz dolgokat. Nagyon ötletes volt. 
Kedvenc idézetek : 

„…nem az számít, mit hozol el magaddal, hanem, hogy mit hagysz ott magadból.”
„Te vagy a szivárvány összes színe a vakító fehérségben.”
„– Az a gond az emberekkel, hogy általában elfelejtik, hogy többnyire és igazán csak a kis dolgok számítanak.”
"– (…) Ő volt a legjobb barátom.
– Nekem sohase volt ilyenem. Milyen érzés?
– Nem tudom. Talán az a lényege, hogy önmagadat adhatod előtte, bármilyen is vagy. Megmutathatod a legrosszabb és a legjobb oldaladat. És bármi legyen is, szeret. Összeveszhettek, de ha haragszol is rá, tudod, hogy mindig a barátod marad."


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Musso - Ott leszel ?

Lisa De Jong-When it rains/Amikor esik...

Netflix és a könyvek : 2. rész